Labels

Friday, August 24, 2012

Wang Kertas RM20 dan Syiling 50 sen...

Assalamualaikum dan salamsejahtera...
Sekadar nak berkongsi apa yang bermain dalam fikiran. kalau ada yang diluar sana yang ingin komen , amat-amat dialukan. Ini mengenai wang kertas dan wang syiling baru. Anak-anak berebut -rebut dan excited bila mendapat wang kertas baru... Memanglah wang kertas tu lebih cantik dari wang kertas lama.. Tapi bagaimana pula dengan nilainya? Adakah nilainya lebih tinggi dari wang kertas lama?  Anda semua tahu jawapannya.
   Apa yang saya fikirkan , bila wujud wang kertas bernilai RM20 dan duit syiling 50 sen yang bersaiz lebih kecil dan lebih ringan dari duit syiling 20 sen dahulu... pada saya, ini merupakan amaran kepada kita . Ini merupakan amaaran kepada kita penyusutan nilai wang akan terus berlaku. Mungkin lebih cepat dari yang kita fikirkan.
Kalau dahulu..bila melihat wang syiling indonesia... tengok wang syiling tersebut aje kita dah tau tak ada nilai. cuba tengok wang syiling baru kita. bandingkan dengan wang syiling indonesia... Apa pendapat anda. Lu pikirlah sendiri...kata Nabil hehe..

So... bertindak sekarang.. Mula menyimpan dalam bentuk emas. berminat sila hubungi saya.

Wang kertas RM20... apa petandanya.. Memang cantik..  Mudah aje.. itu menunjukkan kita memerlukan wang yng lebih banyak untuk membeli barang yang sama. Kalau wang RM20 tidak diperkenalkan..teballah dompet kita dengan wang RM10. Maknanya, nilai wang kita sudah mula menyusut.
Tak mustahil wang kertas RM500 dan RM1000 akan diperkenalkan semula. Kaawan-kawan by the time wang kertas RM500 dan RM1000 diperkenalkan,, sesiapa yang sudah terbuka hati untuk membeli emas sebagai simpanan setelah membaca coretan ini
, TAHNIAH!! ....ANDA TELAH MENGAMBIL LANGKAH YANG BETUL DAN SUDAH PASTI ANDA RASA BERSYUKUR DAN TERSENYUM LEBAR..

No comments:

Post a Comment